jray3
Posts: 1752
Joined: Tue Dec 06, 2011 1:05 am
Location: Tacoma area, WA
Contact: Website

problem with original L1 EVSE

I'm evaluating a friend's 2016 L1 EVSE, the version that has a button for adjustment from 12A to 8A. She claims it cuts out and the car barely takes any charge. the car charges normally from their L2 unit, a Duosida. So far, the L1 unit charges other vehicles fine in testing for an hour or two, but I may have found one anomaly. When using a Leviton Evr-green EVSE Tester (built because what EVSE-installing electrician actually drives an EV to the jobsite?), it trips an external GFCI if I perform the ground fault test. Shouldn't the internal GFCI protection in the EVSE disconnect first? When testing the EVSE on a non-GFCI outlet, the red trouble light comes on and the EVSE disconnects. When testing on a GFCI outlet, the circuit just goes dark. Any other ideas?
Thx,
Jay

I'll give it a full-recharge test soon as I can. Since I'm driving over 150 EV miles per weekday, I don't have much time to fool around on L1!!
2012 i-SE "MR BEAN" 128,000 mi, 34 ah
2016 KIA SOUL EV, 76k miles
2000 Mazda Miata EV, 78 kW, 17 kWh
1983 Grumman Kurbwatt EV,170 kW
1983 Mazda RX-7 EV 43 kW 27 kWh
1971 "Karmann Eclectric" EV 240 kW 19 kWh
Don
Site Moderator
Posts: 3101
Joined: Thu May 10, 2012 3:55 pm
Location: Biloxi MS

Re: problem with original L1 EVSE

I would test the OEM EVSE from an outlet without GFCI protection before I called this an EVSE problem - Many times, two GFCI devices in series will give *unusual* results, depending on the EVSE installed in the wall. *IF* it works 100% of the time from a non-GFCI outlet, I would just remove the GFCI

Don
2012 iMiEV SE Premium, White
2012 iMiEV SE Premium, Raspberry Metallic
2012 iMiEV SE, White
2021 Volkswagen ID.4 Glacier White Metallic
2014 Ford Transit Connect XLT SWB wagon
2006 Itasca Navion Sprinter Motor Home
jray3
Posts: 1752
Joined: Tue Dec 06, 2011 1:05 am
Location: Tacoma area, WA
Contact: Website

Re: problem with original L1 EVSE

Agreed Don. The original EVSE trips a GFCI when I test it with a ground fault, but just shows a red error as it should, when plugged into a non-GFCI outlet. It charged an Outlander PHEV normally overnight at 8 amps, so I'm about ready to proclaim the EVSE good, will do another full recharge at 12 amps next..
2012 i-SE "MR BEAN" 128,000 mi, 34 ah
2016 KIA SOUL EV, 76k miles
2000 Mazda Miata EV, 78 kW, 17 kWh
1983 Grumman Kurbwatt EV,170 kW
1983 Mazda RX-7 EV 43 kW 27 kWh
1971 "Karmann Eclectric" EV 240 kW 19 kWh

Return to “EVSE (Charging Stations)”