boscoe
Posts: 33
Joined: Thu Apr 12, 2012 10:09 am

U1073

Wed Feb 12, 2020 12:24 pm

Hey everyone, anybody know what's up with a U1073 code," bus off" ? I have intermittent exclamation but car seems to drive OK. Thanks

kiev
Posts: 1229
Joined: Sun May 03, 2015 7:15 am
Location: The Heart o' Dixie
Contact: Website

Re: U1073

Wed Feb 12, 2020 6:38 pm

That is a DTC to indicate a CAN Buss error, in that the EVCU thought the CAN buss was OFF.

What is the condition of your 12V aux battery? An old, weak, or worn out aux battery can cause a multitude of errors including spurious faults of the CAN Buss.
kiev = kenny's innovative electric vehicle

boscoe
Posts: 33
Joined: Thu Apr 12, 2012 10:09 am

Re: U1073

Thu Feb 13, 2020 1:32 pm

Hey Kiev, yeah that car was just in the dealer to replace the vacuum pump. They indicated the battery (aux) was ok but, i know it is old. I'll try changing out,see if improves. Thanks for the reply!

tigger19687
Posts: 558
Joined: Tue Feb 10, 2015 1:19 pm
Location: Bedford/Concord MA

Re: U1073

Mon Mar 02, 2020 12:53 pm

boscoe wrote:Hey Kiev, yeah that car was just in the dealer to replace the vacuum pump. They indicated the battery (aux) was ok but, i know it is old. I'll try changing out,see if improves. Thanks for the reply!


Was that it?
just curious
[size=85]- Linda
-2017 Chevy Bolt Premier Bright Blue
- 2014 Toyota Prius C, for the Son

Don
Site Moderator
Posts: 2987
Joined: Thu May 10, 2012 3:55 pm
Location: Biloxi MS

Re: U1073

Mon Mar 02, 2020 3:15 pm

If his car is a 2012 with it's original 12 volt battery, that's almost certainly going to be the cause of his intermittent problem - If it was anything else, I suspect the fault would be permanent and not intermittent

Don
2012 iMiEV SE Premium, White
2012 iMiEV SE Premium, Raspberry Metallic
2012 iMiEV SE, White
2017 Chevy Volt Premier
2014 Ford Transit Connect XLT SWB wagon
2006 Itasca Navion Sprinter Motor Home

boscoe
Posts: 33
Joined: Thu Apr 12, 2012 10:09 am

Re: U1073

Mon May 11, 2020 2:15 pm

Hey folks, sorry tuned out for a while. Changed battery (3rd one) onthis 2012. Still get intermittent ( ! ) . Codes I see now are U1111 and P1a10.

kiev
Posts: 1229
Joined: Sun May 03, 2015 7:15 am
Location: The Heart o' Dixie
Contact: Website

Re: U1073

Mon May 11, 2020 4:07 pm

Hard to believe but it could be a low aux battery still. Did you put a 12V charrger on it to top it up, even though new they are fully charged. Maybe even a cheap multimeter from HF would help so you can measure the actual voltage.

P1A10 On board charrger power supply relay circuit, low input voltage

U1111 is a CAN buss code, Display CAN Timeout or Not Installed.

Have you changed out or been messing around with anything in the car such as radio or center nav system display? Generally CAN buss errors are the result of low or missing aux voltage, but it could be a valid fault if you have left something disconnected.
kiev = kenny's innovative electric vehicle

boscoe
Posts: 33
Joined: Thu Apr 12, 2012 10:09 am

Re: U1073

Thu May 14, 2020 2:23 am

Hey guys, just heard from the dealer, They said they found problem to be a bad connection on a Relay. $90 for diagnostic and that's it! I can't believe it! Ok, I haven't picked it up yet but, I'm optimistic...we'll see.

JoeS
Site Moderator
Posts: 3911
Joined: Thu Dec 15, 2011 5:47 am
Location: Silicon Valley, California

Re: U1073

Thu May 14, 2020 6:44 am

Hey Boscoe, good that they found the problem! If possible, could you get them to identify EXACTLY which connector was the problem? Simply for our knowledge base. All the best in these trying times.
EVs: 2 Wht/Blu SE Prem., '13 Tesla MS85, 3 156v CorbinSparrows (2 Li-ion), 24v EcoScoot(LiFePO4)
EV Conv: 156v '86 Ram PU, 144v '65 Saab 96
Hybrids: 48v1kW bike
ICE: '88 Isuzu Trooper. Mothballed: '67 Saab (orig.owner), '76 MBZ L206D RHD RV

boscoe
Posts: 33
Joined: Thu Apr 12, 2012 10:09 am

Re: U1073

Thu May 14, 2020 7:06 pm

Yeah Joe, I didn't get to speak with the mechanic but, on my paperwork it says" during inspection found that OBC relay was not fully seated causing intermittent connection". I just drove it home and it looks pretty good!

Return to “General Technical Discussions”