kiev
Posts: 858
Joined: Sun May 03, 2015 7:15 am
Location: The Heart o' Dixie
Contact: Website

Re: I-miev does not start. Need help

Tue Jan 22, 2019 8:23 am

That i909 that you linked is exactly what i use.

Not sure why they said it doesn't work with EV. If you look at the vehicle coverage on the link i posted, it clearly shows the "i-miev" in the list of mitsubishi models.

12V aux normally shouldn't be the issue with a 6-month old battery, but i would want to measure to verify, e.g. OCV and loaded voltage after 15 seconds at 130 Amp load, specific gravity, etc.
kiev = kenny's innovative electric vehicle

Gencis
Posts: 29
Joined: Fri May 04, 2018 2:45 am

Re: I-miev does not start. Need help

Sun Jan 27, 2019 5:06 am

Finally received iCarsoft scanner.
EV-ECU had 2 errors:
P1A15 - High voltage circuit
P1AFE - Quick charger malfunction

So I cleaned the errors, drove around 30 km in all gears D, ECO and B. Made several stops, turned it off and on. So far it runs ok. I hope that these errors were only some program errors because car was standing not charged for 2 weeks in cold.
I will try to drive it for a while and will try fast charging. Will inform further about situation.

kiev
Posts: 858
Joined: Sun May 03, 2015 7:15 am
Location: The Heart o' Dixie
Contact: Website

DTCs P1A15 P1AFE

Sun Jan 27, 2019 9:04 am

P1A15 Notes:
OPERATION
The high-voltage circuit activation and shutdown are controlled by the EV-ECU. The EV-ECU also monitors the voltage of the smooth condenser in the EMCU via the CAN communication.

DIAGNOSIS CODE SET CONDITIONS
If the charging time of the smooth condenser in the EMCU reaches the specified time or more, the diagnosis code No. P1A15 will be set.

PROBABLE CAUSES
Damaged wiring harness or connector(s)
Malfunction of the high-voltage fuse No.1 (Main, 280A) (main battery assembly)
Malfunction of the main battery assembly
Malfunction of the EMCU


P1AFE Notes:
OPERATION
The quick charger communicates with EV-ECU via the local CAN.

DIAGNOSIS CODE SET CONDITION
When the quick charger present output voltage of 200 V or less continues for 10 seconds or longer, the diagnosis code No. P1AFA will be set.
After the quick contactor is driven, if the quick charger error signal from the quick charger is ON, the diagnosis code No. P1AFE will be set.
If the main battery current is 5 A or more and quick charging connection lock signal is OFF, the diagnosis code No. P1AFF will be set.
If the quick charger is not compatible with the vehicle main battery, the diagnosis code No. P1B00 will be set.

PROBABLE CAUSES
Malfunction of quick charger
kiev = kenny's innovative electric vehicle

Gencis
Posts: 29
Joined: Fri May 04, 2018 2:45 am

Re: I-miev does not start. Need help

Sun Jan 27, 2019 9:48 am

to kiev: thank you. If the errors will appear again, I will have to go through the probable causes.

I was really surprised about error P1AFE as I had not used quick charger for 2 weeks. I used standard 220 V socket for charging. And error occurred several minutes after I disconnected Type 1 plug from the i-miev.

PV1
Site Moderator
Posts: 2985
Joined: Fri Apr 27, 2012 4:22 pm
Location: Pittsburgh, PA
Contact: Website

Re: I-miev does not start. Need help

Sun Feb 03, 2019 7:03 am

Seems to me that the OBDLink malfunctioned and set the codes on the car.

When I had the OVMS kit in my car, it malfunctioned while I was driving and rebooted the instruments (got the READY ding and everything). I never lost motive power, though.

I opened the Torque app one day and it lit up the dash like a Christmas tree. Closed the app and power cycled the car, all was fine. Glad you were able to get your car working again.
:idea: :idea: :idea: :!: :!:

Dropbox maintenance in progress. If any of my links aren't working after November 17, please PM me and let me know which one isn't working.

Thanks.

Gencis
Posts: 29
Joined: Fri May 04, 2018 2:45 am

Re: I-miev does not start. Need help

Mon Feb 04, 2019 12:37 am

I also think that errors we chase by malfuction of OBDLink.
So far the car goes without any problem and I did not try to use OBDLink again.

kiev
Posts: 858
Joined: Sun May 03, 2015 7:15 am
Location: The Heart o' Dixie
Contact: Website

Re: I-miev does not start. Need help

Mon Feb 04, 2019 3:21 am

There seems to be quite a bit of counterfeit OBDlink LX devices out there with the lime green case. One way to tell is by the type of screws used to hold the cover together. Another is to remove the screws, open the cover and inspect the circuit board. The fakes use an ELM 327 chip, which is very commonly used in generic OBDII readers, but seems to cause issues in the miev.
kiev = kenny's innovative electric vehicle

Gencis
Posts: 29
Joined: Fri May 04, 2018 2:45 am

Re: I-miev does not start. Need help

Thu Feb 14, 2019 12:14 am

OBDlink LX I bought directly from producer in US. But in total I did not like how it works. It too often losts Bluetooth connection with my phone or tablet. I tried 5 different devices but the outcome was the same.
I never tried to update the OBDLink. May be it would help?

I already tried fast charging. So far it charges with no problem.

Gencis
Posts: 29
Joined: Fri May 04, 2018 2:45 am

Re: I-miev does not start. Need help

Wed Mar 13, 2019 10:17 am

Had several long journeys for around 500 km. Everything worked just fine. But two times while charging using chademo port the car turned itseld at 57 percent and 65 percent. Reconnected and everything worked ok.
I had such issue some time ago but after reconnecting it worked just fine.

DBMandrake
Posts: 93
Joined: Mon Mar 20, 2017 4:57 am
Location: Scotland

Re: I-miev does not start. Need help

Thu Mar 14, 2019 2:57 am

Gencis wrote:OBDlink LX I bought directly from producer in US. But in total I did not like how it works. It too often losts Bluetooth connection with my phone or tablet. I tried 5 different devices but the outcome was the same.
I never tried to update the OBDLink. May be it would help?

I already tried fast charging. So far it charges with no problem.

Early OBDLink LX adaptors have a bluetooth firmware bug that caused loss of pairing. This has now been officially acknowledged by Scantool and an RMA program is available to send it back to have the bluetooth firmware reprogrammed at the factory, then sent back to you. Unfortunately the bluetooth firmware cannot be updated in the field. See the following threads:

https://www.scantool.net/forum/index.php?topic=15265.0

https://www.scantool.net/forum/index.php?topic=15478.0

https://www.scantool.net/forum/index.php?topic=15460.0

This is a thread from last year where I helped diagnose the issue:

https://www.scantool.net/forum/index.php?topic=14605.0

In short if your adaptor is R4 it needs the bluetooth firmware update.
- Simon

EV: 2011 Peugeot Ion
ICE: 1997 Citroen Xantia V6

Return to “General Technical Discussions”