Page 2 of 2

Re: I-miev does not start. Need help

Posted: Tue Jan 22, 2019 8:23 am
by kiev
That i909 that you linked is exactly what i use.

Not sure why they said it doesn't work with EV. If you look at the vehicle coverage on the link i posted, it clearly shows the "i-miev" in the list of mitsubishi models.

12V aux normally shouldn't be the issue with a 6-month old battery, but i would want to measure to verify, e.g. OCV and loaded voltage after 15 seconds at 130 Amp load, specific gravity, etc.

Re: I-miev does not start. Need help

Posted: Sun Jan 27, 2019 5:06 am
by Gencis
Finally received iCarsoft scanner.
EV-ECU had 2 errors:
P1A15 - High voltage circuit
P1AFE - Quick charger malfunction

So I cleaned the errors, drove around 30 km in all gears D, ECO and B. Made several stops, turned it off and on. So far it runs ok. I hope that these errors were only some program errors because car was standing not charged for 2 weeks in cold.
I will try to drive it for a while and will try fast charging. Will inform further about situation.

DTCs P1A15 P1AFE

Posted: Sun Jan 27, 2019 9:04 am
by kiev
P1A15 Notes:
OPERATION
The high-voltage circuit activation and shutdown are controlled by the EV-ECU. The EV-ECU also monitors the voltage of the smooth condenser in the EMCU via the CAN communication.

DIAGNOSIS CODE SET CONDITIONS
If the charging time of the smooth condenser in the EMCU reaches the specified time or more, the diagnosis code No. P1A15 will be set.

PROBABLE CAUSES
Damaged wiring harness or connector(s)
Malfunction of the high-voltage fuse No.1 (Main, 280A) (main battery assembly)
Malfunction of the main battery assembly
Malfunction of the EMCU


P1AFE Notes:
OPERATION
The quick charger communicates with EV-ECU via the local CAN.

DIAGNOSIS CODE SET CONDITION
When the quick charger present output voltage of 200 V or less continues for 10 seconds or longer, the diagnosis code No. P1AFA will be set.
After the quick contactor is driven, if the quick charger error signal from the quick charger is ON, the diagnosis code No. P1AFE will be set.
If the main battery current is 5 A or more and quick charging connection lock signal is OFF, the diagnosis code No. P1AFF will be set.
If the quick charger is not compatible with the vehicle main battery, the diagnosis code No. P1B00 will be set.

PROBABLE CAUSES
Malfunction of quick charger

Re: I-miev does not start. Need help

Posted: Sun Jan 27, 2019 9:48 am
by Gencis
to kiev: thank you. If the errors will appear again, I will have to go through the probable causes.

I was really surprised about error P1AFE as I had not used quick charger for 2 weeks. I used standard 220 V socket for charging. And error occurred several minutes after I disconnected Type 1 plug from the i-miev.

Re: I-miev does not start. Need help

Posted: Sun Feb 03, 2019 7:03 am
by PV1
Seems to me that the OBDLink malfunctioned and set the codes on the car.

When I had the OVMS kit in my car, it malfunctioned while I was driving and rebooted the instruments (got the READY ding and everything). I never lost motive power, though.

I opened the Torque app one day and it lit up the dash like a Christmas tree. Closed the app and power cycled the car, all was fine. Glad you were able to get your car working again.

Re: I-miev does not start. Need help

Posted: Mon Feb 04, 2019 12:37 am
by Gencis
I also think that errors we chase by malfuction of OBDLink.
So far the car goes without any problem and I did not try to use OBDLink again.

Re: I-miev does not start. Need help

Posted: Mon Feb 04, 2019 3:21 am
by kiev
There seems to be quite a bit of counterfeit OBDlink LX devices out there with the lime green case. One way to tell is by the type of screws used to hold the cover together. Another is to remove the screws, open the cover and inspect the circuit board. The fakes use an ELM 327 chip, which is very commonly used in generic OBDII readers, but seems to cause issues in the miev.

Re: I-miev does not start. Need help

Posted: Thu Feb 14, 2019 12:14 am
by Gencis
OBDlink LX I bought directly from producer in US. But in total I did not like how it works. It too often losts Bluetooth connection with my phone or tablet. I tried 5 different devices but the outcome was the same.
I never tried to update the OBDLink. May be it would help?

I already tried fast charging. So far it charges with no problem.

Re: I-miev does not start. Need help

Posted: Wed Mar 13, 2019 10:17 am
by Gencis
Had several long journeys for around 500 km. Everything worked just fine. But two times while charging using chademo port the car turned itseld at 57 percent and 65 percent. Reconnected and everything worked ok.
I had such issue some time ago but after reconnecting it worked just fine.

Re: I-miev does not start. Need help

Posted: Thu Mar 14, 2019 2:57 am
by DBMandrake
Gencis wrote:OBDlink LX I bought directly from producer in US. But in total I did not like how it works. It too often losts Bluetooth connection with my phone or tablet. I tried 5 different devices but the outcome was the same.
I never tried to update the OBDLink. May be it would help?

I already tried fast charging. So far it charges with no problem.

Early OBDLink LX adaptors have a bluetooth firmware bug that caused loss of pairing. This has now been officially acknowledged by Scantool and an RMA program is available to send it back to have the bluetooth firmware reprogrammed at the factory, then sent back to you. Unfortunately the bluetooth firmware cannot be updated in the field. See the following threads:

https://www.scantool.net/forum/index.php?topic=15265.0

https://www.scantool.net/forum/index.php?topic=15478.0

https://www.scantool.net/forum/index.php?topic=15460.0

This is a thread from last year where I helped diagnose the issue:

https://www.scantool.net/forum/index.php?topic=14605.0

In short if your adaptor is R4 it needs the bluetooth firmware update.